Veelgestelde vragen bij aankoop en verkoop

Het verkopen en/of aankopen van een woning

- Wanneer ben je in onderhandeling met een verkopende partij? 
Je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op je voorstel door een tegen voorstel te brengen. Als de makelaar aangeeft de bieding te bespreken met zijn opdrachtgever (de verkoper), dan ben je nog niet in onderhandeling.

- Mag een makelaar nog doorgaan met bezichtigingen indien er al over een bod onderhandeld wordt?
Ja, dat mag de makelaar. Een onderhandeling zal niet altijd tot een overeenstemming leiden. Bovendien wilt een verkoper graag het best mogelijke uit de verkoop halen, en behoud daarom dan ook het recht om diverse partijen de kans te geven tot het doen van een bieding.

- Wanneer ik de vraagprijs van een woning biedt, moet de verkoper dan aan mij verkopen?
Nee, dit is niet het geval. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bieding. In alle gevallen mogen de verkopers beslissen met wie zij in zee gaan. 

- Mag de verkopend makelaar tijdens de onderhandeling de verkoopprocedure veranderen?
Ja, dat mag. Het kan voorkomen dat er voor een woning veel interesse is, waardoor het onderhandelen met de vele geïnteresseerden moeilijker wordt. In dit geval kan de verkopend makelaar in samenspraak met de verkopers ervoor kiezen om een woning te verkopen per inschrijving. Dit houdt in dat alle geïnteresseerden een éénmalige kans krijgen om een finale bod te doen.

- Onderzoeksplicht koper(s)
Het kopen van een woning doe je niet elke dag, daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar datgene wat je koopt. Het is als koper zelfs je plicht om onderzoek te doen naar de staat van de woning en om eventuele gebreken te bespeuren. De verkoper is verplicht de koper te informeren over eventuele (verborgen) gebreken van de woning, dit wordt de mededelingsplicht genoemd.

- Hoe komt een koop tot stand?
Indien een koper en verkoper het na de onderhandeling tot een overeenstemming brengen, dient dit notarieel vast te worden gelegd in een koopakte. De koop komt pas tot stand op het moment dat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend. Dit vloeit voort uit de Wet Koop onroerende zaak en heet het schriftelijkheidsvereiste. In veel gevallen betreft het een kosten koper transactie, waarbij koper het recht heeft een notaris uit te zoeken. Indien beide partijen de koopakte hebben ondertekend, zal de wettelijke bedenktijd in werking treden, deze duurt drie dagen.

- Wat is een bedenktijd?
Voor de koper geldt een wettelijke bedenktijd van 3 dagen, na het tekenen van de koopakte. In deze bedenktijd mag de koper van een woning zonder consequenties afzien van de koop. Deze wettelijke bedenktijd zal worden opgenomen in de koopakte.

- Wat houdt een inspectie in?
Voordat het transport plaatsvindt bij de notaris, zullen de kopende en verkopende partij bij de woning afspreken. Hierbij zal de staat van de woning en installaties getoetst worden (is deze zoals gezien bij de bezichtigingen) en zullen de meterstanden worden genoteerd.

- Leveringsakte 
Dit is de juridische overdracht van de woning, ook wel bekend als de “sleuteloverdracht”. De levering vindt altijd plaats bij de notaris. 

- Wat zijn kosten koper?
De kosten koper (k.k.) zijn de kosten die gemaakt worden voor de overdracht van de woning. In veel gevallen zijn deze kosten van rekening voor de koper van een woning. De kosten koper zijn ongeveer 6% van de koopsom van een woning. Deze bestaan uit de volgende kosten:

- Overdrachtsbelasting á 2%;
- De kosten voor de notaris (opstellen koopakte en akte van levering);
- De kadasterkosten voor het inschrijven van de akte van levering.

- Met welke andere kosten krijg ik als koper te maken?

Je krijgt als koper ook met diverse andere kosten te maken, zoals;

-Notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte;
-De kadasterkosten voor het inschrijven van de akte.

De makelaarskosten vallen nooit onder de kosten koper. Daarom des te belangrijker om te kiezen voor een makelaar die je geld oplevert. Wielinga Makelaars voorziet je graag vrijblijvend van meer informatie.

- Wat houdt de makelaarscourtage in?
Dit zijn de kosten die je betaald voor het inschakelen van een makelaar. Wielinga Makelaars werkt o.b.v. no-cure-no-pay en weet door de kleinschalige samenstelling van het kantoor de prijs laag te houden. Bij elke opdracht werken wij met een op maat gemaakt voorstel, vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden. 

- Waarom kiezen voor een verkoopmakelaar in Amsterdam?

 • Een verkoopmakelaar heeft inzicht in de markt, en weet dan ook het beste hoe een woning in deze markt gezet dient te worden.
 • Een verkoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij de woning, en heeft dus een zakelijke kijk op het verkoopproces.
 • Een ervaren onderhandelaar.
 • Kennis van de wettelijke vereisten.
 • Huis sneller verkocht
 • Je woning verkocht voor de beste prijs

- Waarom kiezen voor een aankoopmakelaar in Amsterdam?

 • Een aankoopmakelaar heeft inzicht in de markt, en weet in veel gevallen het nieuwe aanbod al naar je door te sturen voordat dit op de markt (Funda) staat. 
 • Een aankoopmakelaar heeft gedegen kennis om eventuele gebreken aan een woning te herkennen. Dat kan jou als koper natuurlijk veel geld besparen voor in de toekomst. 
 • Een aankoopmakelaar zal altijd de beste prijs voor je uitonderhandelen.
 • Als aankoopmakelaar houd je een koper altijd met beide benen op de grond.
 • De makelaar controleert altijd de koopakte en leveringsakte

Zit je met nog meer vragen? Wij helderen deze graag op. Neem nu contact met ons op.